Project Highlights

The Commodore is a full-service barbershop. The business was opening its third storefront and wanted to be in an area with a small-town feel that could support the higher-end, concierge business it offers. The Commodore wanted to create a unique experience beyond just a typical visit to a barbershop. The chosen building was a very small, first-generation suite, and the size of the space was a constraint for the overall design.

For this design, we went with a very modern approach to a typical barbershop. The owner is passionate about creating a “lifestyle” around the Commodore brand and wants to have the sleek feel of a high-end retail space. A lounge area was added to the retail space for people to hang out and to capture the lifestyle and meeting aspect of the barbershop. Going to the Commodore is about more than just getting a service, you are becoming a part of an exclusive experience. For this sleek and modern look, we wanted to use the raw elements of the building structure, including the floor, columns, and open-to-structure ceiling.

To maximize the space, the final design shrunk and reoriented the barber stations. The stations were aligned in a straight line in the center of the space to maximize the circulation and locations we could core for power. The retail space, which provides a light shopping experience with shoes and apparel, is visible from the outside of the building to help draw more people inside. The barbershop also has an active waiting area with a pool table and beverage counter to round out one’s experience at the Commodore.