With its ideal location near the Atlanta Beltline’s Eastside Trail and Ponce City Market, this 5,500-square foot structure just needed a facelift to transform the formerly vacant retail building into a new boutique space along Ponce de Leon Avenue that caters to the active millennial generation. Following a structural inspection that revealed an unstable foundation due to settlement and historically poor framing and roof joists – and a car crash that destroyed the façade, Vickers Design Group worked hand-in-hand with the structural engineers to identify solutions that included underpinning the rear wall, reworking roof supports and refacing the building – while preserving the building’s character and overall integrity. The storefront was returned to its original size, and the rear entries were updated with new decking and an ADA-approved lift.

After years of teaching and training in fitness studios around Atlanta, Cara Weaver was ready to found her own Pilates reformer studio. The soaring ceilings and linear layout facilitate trainers to instruct on proper form during large classes, as well as providing ease of transition between classes. Lower light levels throughout the space encourage clients to stay centered in their workout. The muted color palette and playful over-sized graphics reinforce the brand of strength and determination.

Founded in 1995 and headquartered in Santa Monica, CA, Planet Blue offers an upscale, Bohemian California-style women’s clothing line. Vickers Design Group designed the Atlanta store’s interior and storefront to reflect the west coast beach culture while blending with the sophistication and upscale allure of the now-called Buckhead Village District. An abstract wave ceiling installation transitions into the storefront display. A blend of reclaimed boardwalk wood and polished concrete floors bring the beach into the city.

Vickers Design Group designed The Kendrick with efficiency in mind. A prestigious corner parcel in the newly formed city of Brookhaven, provided design challenges due to the site’s small size and new jurisdiction requirements. Formerly a gas station, the site required remediation. The new building features ground-floor retail and second-floor office space. Cost-effective exterior stairs and multi-colored brick cornices create a subdued, historic aesthetic. Upper-floor column spacing creates flexibility to house a variety of tenants on each floor.

Vickers Design Group partnered with Caliber Capital to create a unique retail center anchored by Chipotle. Since the building fronted a major highway, the shopping center entrance was located on the opposite side requiring a building design with essentially no “back.” Both front and rear elevations had to be aesthetically pleasing while also functional for deliveries and trash access. In order to be more cost effective, a pre-engineered structural system was used. Coordination with the PEMB subcontractor was also paramount to create a building with column layouts that aligned with tenant space requirements.